Odwołanie od decyzji

Witam, Niedawno dostałam odmowne pismo z opieki społecznej, dotyczące świadczenia z programu 500+. Chciałabym dowiedzieć się na jakiej zasadzie liczony jest dochód. W 2014r. moje pobory wynosiły ok. 1600 (brutto), z czego na rękę dostawałam 1211zł. Dodatkowo co miesiąc mam przyznane 1000zł alimentów. Jestem po rozwodzie i mieszkam z dwójką dzieci. Czy przy wyliczaniu dochodu bierze się pod uwagę kwoty brutto czy netto? I czy jest sens odwoływania się od tej  decyzji?

Praktykant Dodał pytanie w 4 maja 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Jeśli podała Pani we wniosku 1600 nawet z dopiskiem brutto, to niestety urzędnika nie obchodzi ile Pani dostaje na rękę. On nie wie jakie składki pracodawca odlicza, więc to Pani powinna wpisać we wniosku właściwą kwotę netto.

Czyli jeśli podała Pani 1600 + alimenty 1000zł = 2600, to dzielone na trzy osoby daje: 866,66zł, czyli wniosek został odrzucony, ponieważ kryterium dochodowe to 800zł na osobę.

Jeśli podała by Pani właściwą kwotę netto czyli jak Pani pisała 1211 + 1000 zł daje razem 2211, dzielone na 3 osoby = 737zł i tutaj już łapie się Pani na program.ę

Należało by napisać sprostowanie, że w pierwszym wniosku wpisała Pani błędnie kwotę dochodu brutto zamiast netto, wziąć również zaświadczenie od pracodawcy o miesięcznych dochodach netto za 2015rok. Z tym wszystkim pójść do właściwego urzędu, który zajmuje się programem i wyjaśnić zaistniałą sytuację oraz poprosić o pomoc.

Pozdrawiam.

Konsultant Odpowiedział w 23 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania