Odmówiono mi 500+ na pierwsze dziecko
Witam.
Dostałam decyzję z MOPSu o nieprzyznaniu 500+ na pierwsze dziecko. Mój mąż jest osobą bezrobotną, zarejestrowaną w PUP, ja natomiast osiągam dochód 3000 bruto (około 2160 netto). Mamy dwójkę dzieci. Złożyłam wniosek o 500+ na pierwsze dziecko i poproszono mnie o zaświadczenie o dochodzie za sierpień 2015 roku (dodam, że to był mój drugi miesiąc pracy w obecnej firmie). Pech chciał, że był to jedyny miesiąc w tej firmie, gdzie zmuszona byłam do przepracowania sporej ilości nadgodzin i w związku z tym ten konkretny miesiąc zamknął się dochodem w wysokości około 3800 netto. Jak łatwo policzyć 3800:4osoby=950 pln , a więc przekroczyłam dochód 800 na osobę. W związku z ty dostałam decyzję odmowną. Jak już wcześniej napisałam był tylko jeden taki miesiąc , pozostałe moje wypłaty to 2160 pln na rękę. Oczywiście Panie Urzędniczki z MOPSu nie są w stanie zrozumieć, że jest jak jest. Zasięgały opini radcy prawnego i też dowiedziałam się, że dostały odpowiedź o odmowie przyznania mi 500+ na pierwsze dziecko, bo ustawa mówi o zarobku za drugi miesiąc pracy, a nie za inne miesiące.
Czy takie jednoznaczne stwierdzenie, że jedna wypłata decyduje o odrzuceniu wniosku o 500+ jest zgodna z ustawą?
Dziękuję bardzo za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam
tak, dochód brany jest za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, zatem za sierpień, jeżeli akurat wtedy miała wyższą pensje, to świadczenie się nie należy, inne miesiące nie mają znaczenia w tym wypadku. to jest zgodne z ustawą.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Swoją drogą nie jest to rozwiązanie szczególnie sprawiedliwe- załóżmy sytuację odwrotną do mojej: ktoś ma w drugim miesiącu pracy niższy dochód i załapie się do 500+ na pierwszego dzieciaka, a kolejne miesiące przekroczy dochód i co wtedy?
w takiej sytuacji świadczenie mu przysługuje, najistotniejszy jest ten następny miesiąc po zatrudnieniu, nie zawsze przepisy są sprawiedliwe, ale trzeba przestrzegać ustawy…
Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie: pierwsza umowa w obecnej firmie to była umowa na 3miesięczny okres próbny i tu drugi miesiąc był z tym wysokim dochodem. Dopiero po trzech miesiącach dostałam umowę na czas określony- czy nie powinien być brany pod uwagę drugi miesiąc umowy właściwej zamiast próbnej?
Witam w Nowym Roku.
Czy mogę prosić o odpowiedź na moje pytanie z postu powyżej? Z góry bardzo dziękuję.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
To zależy. Czy po okresie próbnym 3-cznym otrzymała Pani świadectwo pracy? Jeżeli tak, to może Pani ponownie złożyć wniosek, ponieważ teraz wzięty byłby dochód za drugi miesiąc trwającej pracy.
Witam , . Tak mam świadectwo pracy za okres próbny, a mój mąż jest na zasiłku dla bezrobotnych . W moim przypadku muszę dostarczyć zaświadczenie o dochodach za październik, ponieważ zaczęłam pracę od września. Mąż jest na zasiłku od października , pytanie brzmi za który miesiąc będzie liczony do naszego dochodu zasiłek męża?? Również za październik, czy też obowiązuje drugi miesiąc pobierania zasiłku tak jak w przypadku zatrudnienia?? Czy może jest tak,że zasiłek w ogóle nie jest brany pod uwagę?? Bardzo proszę o pomoc:) pozdrawiam
Bedzie doliczony zasilek meza za listopad.