Pierwsze dziecko a dochody po 2014

Dzień dobry. Chciałam dzisiaj złożyć wniosek o przyznanie 500+ z tytułu urodzenia się pierwszego dziecka. Moje dochody z 2014 roku nie przekraczają 800 złotych netto (w 2014 roku otrzymywałam jedynie stypendium doktoranckie + bardzo niski dochód z działalności gospodarczej),  mój mąż w 2014 roku nie miał żadnego dochodu. Urzędnik z OPS uznał jednak że przekraczamy limit dochodów niezbędnych do uzyskania świadczenia, a stwierdził tak na podstawie oświadczenia wystawionego w 2016 roku od mojego pracodawcy i podanej w nim kwocie dochodu za II miesiąc pracy. Jest to zatrudnienie, które mam od kwietnia b.r. (obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim), wcześniej (od listopada 2015 do końca marca 2016 r.) pracowałam na umowę zlecenie, jeszcze wcześniej od kwietnia do końca października 2015 r, w firmie, w której pracuję obecnie, dodatkowo prowadziłam w 2015 r. działalność gospodarczą oraz uzyskiwałam stypendium doktoranckie. Czy mogłabym prosić o wyjaśnienie dlaczego nie przysługuje nam  świadczenie 500+ na pierwsze dziecko w takiej sytuacji, skoro dochód  netto na członków naszej rodziny w 2014 r. nie przekraczał 800 złotych  (sądziłam do tej pory, że dochody brane po 2014 r. nie są brane pod uwagę)? Z góry serdecznie dziękuję.

Praktykant Dodał pytanie w 28 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Rokiem bazowym jest 2014 ale z uwzględnieniem utraty/uzysku dochodu w całym okresie rozrachunkowym, czyli do września 2017. Jeśli sytuacja finansowa się poprawia, np przez podjecie nowej pracy, pod uwagę brany jest dochod za drugi przepracowany miesiąc.

Profesor Odpowiedział w 29 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania