Pierwsze dziecko i rożne dochody w 2016
Co w sytuacji gdy w 2014 i 2015 roku nie przekraczaliśmy progu dochodowego.Żona zarabia cały czas 2000 brutto z umowy o prace .W grudniu 2015 zwolniłem się z pracy i teraz mam dochód tylko z umowy zlecenia,różny w zależności od miesiąca(styczeń 600 brutto ,luty 800 a w marcu 2300 ).Czy należy mi się 500+?Jaki wyliczyć dochod?
To zależy czy ma Pan umowę zlecenie na określony, zamknięty czas, czy umowy są przedłużane co miesiąc.
Kazda umowa jest na 2 miesiaca.Np ostatnia od 2016-02-01 do 2016-03-31. Nastepnie podpisuje kolejna na 2 miesiace.Moj zarobek zalezy od przerobionych godzin i prowizji wiec nie jestem w stanie przewidziec ile zarobie.
Jeśli Umowy podpisywane są co dwa miesiące to Pana dochód w ogóle nie jest liczony (ma Pan niekończący się ciąg uzysków i utrat 😉 ). Pod uwagę będzie wzięty wyłącznie dochód z PIT 11 żony za 2014 r., pana dochód z umowy o pracę zostanie utracony.
Czyli w wniosku w punkcie 7.3 zaznaczam obydwa (podkreślone)punkty?
7.3. Informacja na temat sytuacji związanych z uzyskaniem lub utratą dochodu (wypełnić tylko w przypadku ubiegania się o świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko):
W roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który jest ustalane prawo do świadczenia wychowawczego, lub po tym roku:
□ nastąpiła utrata przez członka rodziny dochodu**)
, □ nie nastąpiła utrata przez członka rodziny dochodu.
W roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który jest ustalane prawo do świadczenia wychowawczego, lub po tym roku:
□ nastąpiło uzyskanie przez członka rodziny dochodu***) ,
□ nie nastąpiło uzyskanie przez członka rodziny dochodu.
Ja bym zaznaczyła utratę (praca na etat) i nie zaznaczała uzysku, tzn. zaznaczyła, że nie nastąpiło uzyskanie dochodu.
Tak przy okazji pracownicy Mops/Gops są po to, żeby pomagać. Nie bójcie się Państwo pytać. To my mamy obliczyć Państwa dochody.
Nic się nie stanie jeśli złożycie wniosek i okaże się, że przekraczacie próg dochodowy, dostaniecie po prostu decyzję odmowną.
Nie rozumiem tych ciągłych pytań o dokładne wyliczenie dochodu, Państwo nie musicie nic sami liczyć !