Podjęcie pracy a wypłacenie 500+
Od 1 września do 30 września byłam na umowie zlecenie. W dniu podpisania umowy poszłam do MOPSU żeby to zgłosić. Od 1 października dostałam umowę o pracę na 3 miesiące, i również z tą umową poszłam do ośrodka by ją okazać i zapytać co dalej.
Obie umowy sobie skserowali i zaznaczyli że podjęłam pracę.
Mam dostarczyć dokument od pracodawcy w listopadzie ( za miesiąc październik ) o dochodach i składkach.
500 + wypłacili mi normalnie we wrześniu ( i to rozumiem bo wtedy jeszcze nie dostałam wypłaty, dopiero dostałam ją 14 października co wynika z umowy zlecenia ) .. ale w październiku dostałam znów przelew 500+ .
Moje pytanie brzmi czy jeśli ten dokument który dostarczę w listopadzie o dochodach za miesiąc październik spowoduje utratę prawa do świadczenia, to czy będę musiała zwrócić te 500 zł z października ?
Dodam tylko że na pewno wliczając moje zarobki próg dochodowy zostanie przekroczony. I poszłam do MOPS-u właściwie po to żeby nas wykreślili z tego 500+ i wstrzymali wypłaty, zastanawiam się czy nie każą nam zwracać tego co wypłacili w październiku.. Nie wydaje mi się że jest to przeze mnie nienależnie pobrane bo nie zataiłam informacji o uzyskaniu dochodu i od razu to zgłosiłam, ale różnie to bywa ..
Swiadczenie zostaje wstrzymane od miesiaca nastepujacego po miesiacu w którym otzrymano dochód przekraczajacy prawo do swiadczenia
Umowa zlecenie za wrzesien jest dochodem uzyskanym ale jednoczesnie utraconym, bo sie zakonczyła.
przedstawia Pani zaswiadczenie za pazdziernik i swiadczenie zostanie wstrzymane od listopada. Wszystko zgodnie z przepisami, nic nie trzeba bedzie zwracac
Dostarczyłam do MOPSU zaświadczenie za październik po 14 listopada , a przed wczoraj dostałam przelew świadczenia.. to nie możliwe że po przeliczeniu nam tego świadczenia nie odebrano. Podejrzewam że nikt nie zajął się do dziś moją sprawą, stąd moje pytanie, czy mogą rządać zwrotu przelewu za listopad jak już się obudzą i stwierdzą żę się nie należało ?