Pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia 500+

Jako samotna matka złożyłam wniosek o świadczenie 500+ w terminie – (wrzesień 2017)  oraz równocześnie złożyłam do Sądu Rejonowego wniosek o zatwierdzenie ugody alimentacyjnej (również we wrześniu 2017). MOPS  wyznaczył mi 3 miesiące na uzupełnienie wniosku o ugodę alimentacyjną wraz z klauzulą wykonalności. Niestety Sąd Rejonowy nie zmieścił się w terminie doręczenia mi ugody. Na uzupełnienie wniosku spóźniłam się 2 tygodnie po czym MOPS zostawił mój wniosek bez rozpatrzenia.

Ciekawa sytuacja bo przeczytałam Ustawę z 2016 i tą poprawioną z 2017 i mam wrażenie i ustawodawca przewidział te sytuację..

W 2016 był jeszcze taki zapis : Art. 19.

3. W przypadku gdy przyczyną niedostarczenia wymaganego dokumentu przez osobę składającą wniosek jest brak wydania dokumentu przez właściwą instytucję w ustawowo określonym w odrębnych przepisach terminie, świadczenie wychowawcze przysługuje, począwszy od miesiąca, w którym wniosek został złożony.

W 2017 mamy już taki zapis :

9) w art. 19 uchyla się ust. 3;

Złożyłam wszelkie dokumenty w terminie wymyślonym przez ustawodawcę, spełniam wszystkie warunki ale pieniędzy za okres od października do marca nie mogę uzyskać.

Czy zatem moje dziecko, które samotnie wychowuje, musi być pokrzywdzone przez opieszałość Sądów?

Czy ktoś z osób znających prawo może mi pomóc w tej sprawie ?

mail do mnie kajmanka12@poczta.onet.pl

A.

Praktykant Dodał pytanie w 15 marca 2018 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

pomoc500@onet.pl

Proszę napisać, a na pewno uzyska Pani pomoc  🙂

Specjalista Odpowiedział w 24 kwietnia 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania