praca za granicą a program 500+
Witam, od 2014 roku przebywam za granicą. Na dzieci mam zasądzone alimenty. cz mogę starać się o środki dla młodszego 17letniego dziecka które jest w Polsce? Dodam że w kraju w którym przebywam nie pobieram żadnych świadczeń na dzieci.
ale dochód Pani osiąga? wiec potrzebna dokumentacja do wniosku
+ decyzja sądu o zasądzonych alimentach
Moje starsze dziecko jest pełnienie więc chyba jednak nie przysluguja mi te świadczenia bez względu na to gdzie mieszkam i jakie mam dochody.
Jeśli dochód przekroczy 800 to nie przysługuje na 1sze dziecko
Reasumując jeśli starsze dziecko jest pełnoletnie młodsze staje się pierwszym dzieckiem i wtedy należy mieć dochód mniejszy niz 800zł na osobę co znaczy że skoro pracuję za granicą mam wyższe dochody i ani w kraju mojego pobytu nie otrzymuje żadnych świadczeń ani w Polsce nie będzie mogło moje dziecko otrzymywać środków na edukację. Mam rację?
Polityka.pl odpowiada: “Linia, którą PiS podzieliło polskie dzieci, wydaje się czytelna. Niekoniecznie jednak sprawiedliwa. Na przykład dla samotnej matki, która wychowuje dwoje dzieci, zarabia niewygórowane 2,5 tys. zł miesięcznie, ale starsze dziecko studiuje (a więc skończyło 18 lat) i już stało się niekryterialne. Automatycznie to młodsze, drugie, traktowane jest przez program 500+ jako pierwsze i też mu się nie należy. Rodzina, choć niepełna, nie spełnia kryterium dochodowego. Tysiąc złotych miesięcznie mógłby natomiast wziąć wicepremier Mateusz Morawiecki, były prezes banku, ale także ojciec trójki dzieci.” tak wyglada prawda tego projektu…bez komentarza