problem z 500 + na drugie dziecko

Kochani!!!  mam problem z otrzymaniem swiadczenia na drugie dziecko gdyz jak twierdza ci na gorze ( torun)nie przysluguje mi poniewaz  od 01.04 do 30.06 bylam na zasilku chorobowym po ustaniu zatrudnienia ( mialam wypadek w pracy a miedzy czasie umowa wygasla) . nic z tego nie rozumiem… Pomocy!!!!

moze ktos zna kogos z podobna sytuacja..

moze w ustawie cos jest….

prosze o pomoc…

Praktykant Dodał pytanie w 20 września 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

na pewno na drugie????

Ekspert Odpowiedział w 20 września 2016.
    Dodaj komentarz

tak…. Mam problem z faktem ze bylam na zasilku chorobowym od kwietnia… iza te miesiace mi nie przysluguje…

generalnie syt wyglada tak

moj maz pracuje za granica i nie pobiera tam zadnych swiadczen na dzieci, mamy dwojke.

w kwietniu zlozylam wniosek ktory wyslano do Torunia stamtad byla masa papierow zaswiadczen do odeslania dla nich

a teraz mi oswiadczyli ze mi nie przysluguje 500 pus na drugie dziecko bo bylam na zasilku chorobowym po ustaniu zatrunienia

juz nie wiem co robic

Praktykant Odpowiedział w 20 września 2016.
    Dodaj komentarz

Ale na drugie dziecko przysługuje z automatu.

Profesor Odpowiedział w 21 września 2016.
    Dodaj komentarz

kochani!!

jednak na drugie dziecko swiadczenie nie zawsze przysługuje z automatu…!!!!

wniosek o swiadczenie  zlozylam w kwietniu ale przebywalam  na zasilku chorobowym do czerwca a ze maz pracuje za granica wiec za te miesiace swiadczenie mi nie pprzysluguje poniewaz jak to i pani powiedziala nie bylam czynna zawodowo

szczerze to nic z tego nie rozumiem…. ze wzgledu na stan zdrowia nie moglam ani podjac pracy ani zarejestrowac sie w urzedzie pracy…

poinformowano mnie tylko ze beda wysylac papiery do panstwa w ktorym pracuje moj maz

i tyle co dalej nie wiem

Praktykant Odpowiedział w 21 września 2016.
    Dodaj komentarz

Nic Pani wcześniej nie pisała ze maz pracuje za granica. Tu chodzi o to ze zanim przyznają wam swiadczenie w Polsce, musza sprawdzić czy nie sa pobierane świadczenia na dzieci w państwie, w którym pracuje Pani maz.

Profesor Odpowiedział w 21 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania