Problem z 500 plus
Witam. Mam pytanie dotyczące programu 500 plus. Otóż mam dwójkę dzieci w wieku poniżej 18 roku życia. Jedno mam z poprzedniego nieformalnego związku natomiast drugie mam już z związku formalnego. Sytuacja wygląda następująco. Na pierwsze dziecko płace co miesiąc od roku alimenty i mam zagwarantowane widzenia co drugi weekend. Czytałem w ustawie, że w takim przypadku dziecko musi mieszkać ze mną aby dostać 500 plus na drugie dziecko, czytałem też na jakimś forum, że można też uzyskać jakieś oświadczenie od matki dziecka i w takim przypadku następuje podział pieniędzy… Czy to prawda? Jeśli tak to jest to totalną głupotą ponieważ płacąc alimenty łoże na dziecko, nie mam ograniczonych praw wobec niego i widuję się z nim regularnie, a nawet częściej. Co w takim przypadku się dzieję? I drugie pytanie, jeśli składam wniosek na pierwsze dziecko to dochód podaję za 2014 rok? a co w sytuacji kiedy moje dochody nieznacznie uległy poprawie np w 2016 przed narodzeniem dziecka?
Jeśli dziecko zamieszkuje z matką, nie może go Pan uwzględniać we wniosku. Ale jeśli alimenty zasądzone są wyrokiem sądu to odlicza je Pan sobie od dochodu.
Jeśli dochody uległy poprawie na skutek zmiany pracy (otrzymał Pan świadectwo pracy i podjął na nowo zatrudnienie) to poprzednie dochody przestają się liczyć a brane są pod uwagę zarobki za kolejny miesiąc od rozpoczęcia nowej pracy w 2016. Przykładowo zaczął Pan pracę w marcu, to podaje Pan dochody za kwiecień. Ale jeśli od 2014 pracuje Pan nieprzerwanie u tego samego pracodawcy, to liczą się zarobki z 2014.