Program 500+ oraz jego nowelizacja do porazka

Tak zgadza sie .Uwazam ze program 500 + oraz jego nowelizacja to porazka a nawet swinstwo uderzajace w samotnie wychowujacych rodzicow  ,pelne rodziny jak i dzieci . Kryteria na podstawie ktorych sa przyznawane  dodatki sa tragiczne i nie widzialy nigdy zycia  i ubogiego zycia. Wlasnie to Pani Minister od ustalenia  kryterium dochodowego po przekroczeniu ktorego nie przysluguje   500+  Powinna zaczynaj  ta ustawa bez wzgledu czy jest ono wyplacane  na pierwsze czy drugie dziecko ale sa rowniez wydatki ktore powinno odliczyc sie  od tego kryterium . Mam tutaj na mysli czynsz za wynajmowane mieszkanie lub rata za pozyczke hipoteczna sprzed kilku lat bo tych pieniedzy rodzic tak na prawde nie ma bo musi zapewnic dziecku dach nad głowa i godziwe warunki do zycia  i nauki.  Czemu Pani Minister poslowie, lekarze , prawnicy i ludzie majacy na prawde wyskokie dochody maja dostac dofinansowanie na drugie  dziecko a matka samotnie wychowujaca dziecko ktora zarabia np.2000zł z czego musi oplacic rachunki , ubrac i  zyc do nastepnej wyplaty bo zasadzone przez Sad alimenty nie sa do sciagniecia bo ojciec jest bezrobotnym alkoholikiem i komornik rozklada rece a Fundusz Alimentacyjny ich nie wyplaci bo rowniez w warunkach przyznania alimentow  ma wskazany dochod . Gdzie jest tutaj respektowanie praw mlodego obywatela w zapewnieniu mu  choc  malego wsparcia . W tej sytuacji Ci samotni rodzice  zostaja bez pomocy  wiec ida gdzie sie da zeby dorobic pare groszy a dzieci bez opieki biegaja samopas po ulicach  i bardzo czesto czego sie dopuszczaja Pani Minister ?? . Przestepstw roznego rodzaju zeby  miec  jakies swoje pieniadze . Kto tych  dzieciakow ma zagonic  do nauk zeby  mialy  ten odrobine lepszy stard w zyciu po uzyskaniu wyksztalcenia  Ja w programie 500+  jak i przepisach Funduszu Alimentacyjnego widze brak checi  pomocy . Bledy takie jak  dyskryminacje  tych rodzicow ktorych przypadki opisalem powyzej  jak  i ich  dzieci  jak rowniez ciche  promowanie ludzi  ktorzy z uwagi na swoj majatek nie powinni dostawac dofinansowania na dzieci. Z gory przepraszam Tych ktorzych nie pobieraja dodatku a moje slowa mogly ich obrazic . Wiele razy slyszalem  z ust politykow jak i przedstawicieli rzadu ze dzieci to nasza przyszlosc  , sila to moze niech rzad wysztkie dziec traktuje rowno . Te dzieci tez chca  zjesc loda czy ciastko jak i trzeba mu kupic kurtke czy buty na zime  bo np .zakup ksiazek na 1 wrzesnia  daje popalic po kieszeni bo trzeba isc do ksiegarni kupic nowe bo znow Ministerstwo co pozmienialo lub zrobila do szkola .Pani Minister siedzicie godzinami i za nasze podatnikow pieniadze depatujecie jak  tu nam ,,pomoc zeby  zylo sie lepiej …..”  a Nasze sprawy tak na prawde  macie bardzo daleko bo jest po wyborach. ale przyjdzie  czas na nowe …..  i znow sie zacznie klotnia miedzy partiami i skladanie obietnic. Jestescie  wyksztalconymi ludzmi po studiach bo zadbali o to Wasi rodzice ktorych pewnie bylo stac na spelnienie Waszych dziecinnych marzen jak i studenckie wydatki wiec skad mozecie wiedziec  o takich problemach. Nie wymyslilem sobie tego wysztkiego co powyzej napisalem bo tam jest tez czesc mojego zycia . Moja mama zaciagnela kredyt na wykonczenie domu ponad 5 lat temu ktorego budowa byla od wielu lat rozpoczeta. Ojciec mial pomagac w splacie kredytu . Na poczatku cos jeszce dawal miesiecznie 200 moze 300zl na kredyt bo o alimentach na brata to nawet nie bylo mowy  tak jak i o moich gdy wczesniej mi przyslugiwaly . Co wyprosilem to bylo moje.  Teraz ojciec nie interesuje sie od dlugiego czasu niczym . Potrafi jedynie dodatkowo co miesiac nabijac rachunki na prad po 500zl a nawet wieksze dorabiajac sobie w kiedys prowadzonym zakladzie . Wychodzi z zalozenia ze mama ma zaplacic wszysto lacznie z kredytem ponad 1000zl . Pracuje w szkole ponad 30 lat i lapie wszystko co popadnie zeby zarobic a powinna byc juz na zasluzonej emeryturze . Ja wyjechalem za granice zeby jej pomoc  w finansowych zobowiazaniach to jak narazie przyplacilem to zdrowiem a o maly wlos nie stracilem zycia w Anglii .  Komornik nie majak z niego sciagnac alimentow na brata bo nie pracuje i broni sie zrowiem-cukrzyca . Fundusz Alimentacyjny nie wyplaci alimentow bo mama zarabia . Dodatkowo jeszcze straszy ze przepisze polowe domu bo jest wspolwlascicielem  i na zlosc moze to zrobic ulegajac namowie kolegow od trunkow ale do polowy kredytu juz sie nie poczuwa .   Zajmijcie sie takimi sprawami jak i podobnymi zeby czlowiek mogl sie prawnie  bronic a  nie po ponad 30 latach pracy jak moja matka  miec dosc zycia a brat mogl pojechac na zasluzone wakacje za dobre wyniki w nauce  jak i dostanie sie do liceum a nie spedzac czas w domu lub uciekac zarobic pare zlotych zeby miec odlozone do nowej szkoly bo do jego obowiazku  ma nalezec nauka a nie praca i martwienie sie o nastepny dzien . Pani Minister jak pracownicy nie maja pomyslow to chetnie pomoge i zycze owocnej pracy . Chetnie rowniez poznam Pani zdanie na temat przepisow 500+ oraz Funduszu Alimentacyjnego. Moze Pani znajdzie chwile czasu bo wiekszosc politykow pewnie nie ma czasu Chetnie rowniez poznam Pani zdanie na temat przepisow 500+ oraz Funduszu Alimentacyjnego. Moze Pani znajdzie chwile czasu bo wiekszosc politykow pewnie nie ma czasu

Praktykant Dodał pytanie w 26 lipca 2017 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania