Proszę o pomoc, utraciłem dochód, mogę liczyć na 500+ ?

Witam serdecznie,

1.07 urodził nam się synek, zastanawiam się czy należy nam się świadczenie. W 2014 roku zarabiałem tyle, że w połączeniu z zarobkami żony nie należy nam się 500+.  Od 01.12.2015 utraciłem tę pracę,  ale podjąłem inną w której znów zarabiałem zbyt dużo. Pracowałem tam do końca lutego 2016 i od 01.03.2016 mam marne zarobki (najpierw zasiłek dla bezrobotnych, potem miesiąc na umowę o dzieło, a teraz praca na pół etatu). Podliczając zarobki 2016 bez uwzględnienia tych pierwszych dwóch “lepszych” miesięcy, mieścimy się w 800 zł netto.

Moje pytanie brzmi: składając wniosek mogę dołączyć oświadczenie o utracie dochodu wraz z dołączonymi świadectwami pracy (świadczą o tym, że od marca 2016 utraciłem wyższy dochód) ? to pozwoli uzyskać świadczenie?

Bardzo proszę o jakieś wskazówki, bo strasznie to wszystko zawiłe 😉 Pozdrawiam!

Praktykant Dodał pytanie w 17 lipca 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Wszystkie świadectwa pracy i pit-11, umowy cywilnoprawne całe i pit-11, decyzja o zakończeniu zasiłku. Od sumy dochodów za 2016 odejmowane są te, które w 2016 były ale  obecnie w 2017 roku już nie ma.  Jeszcze chyba składa się wnioski z dochodami za 2014 rok, od 1 sierpnia albo od 1 września zaczyna się składanie nowych wniosków z dochodami za 2016 rok.

Doradca Odpowiedział w 24 lipca 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania