Rejestracja w UP a 500+
Witam. Mam takie pytanie, mam przyznane 500 zl na pierwsze dziecko, jestem osoba bezrobotna, pracuje tylko mąż. Moje pytanie brzmi czy muszę być zarejestrowana w UP ???? Czy świadczenie na pierwsze dziecko, przysługuję osobie bezrobotnej nie zarejestrowanej w urzędzie pracy ??
Przecież sama Pani sobie odpowiedziała :))
Nie musi być Pani zarejestrowana. Bezrobotny nie ma obowiazku sie rejestrowac.
do 500 plus wystarczy oswiadczenie i świadectwo pracy, jeżeli ustanie stosunku pracy nastapiło po 2014 roku
Jezeli od 2014 r jest Pani bezrobotna wystarczy oświadczenie
Pytam, bo do tej pory byłam zarejestrowana w UP, w momencie przyznania mi 500 plus byłam osobą zarejestrowaną w UP. Dlatego zapytałam.
Bardzo dziękuję za odp 🙂
Proszę pamiętać tylko o ubezpieczeniu jesli sie Pani wyrejestrowała z UP:)
Należy pamiętać o ubezpieczeniu zdrowotnym, czy mąż Panią ubezpieczy przy sobie w pracy?
Tak tak ubezpieczenie mam przy mężu 🙂
To w takim razie nie musi być Pani zarejestrowana.
Czy jeśli nie jestem zarejestrowana w UP i nie mam ubezpieczenia tzn. że mogę nie dostać 500+ ? Dodam że dziecko jest ubezpieczone przy ojcu.
Zgadza się, musi mieć Pani ubezpieczenie.
I nie ma innej możliwości??? Nie rejestrowałam się w UP bo mieszkam daleko od miejsca zameldowania, postanowiłam zrobić sobie przerwę w pracy na kilka miesięcy i odpocząć zanim poszukam czegoś nowego. Z tego co czytałam mój partner nie może mnie ubezpieczyć bo nie mamy ślubu. Czy mogę coś zrobic?
Proszę zapytać, czy GOPS/MOPS nie mógłby Pani ubezpieczyć?