Rodzina 500+ pierwsze dziecko, a dokumenty

Odpowiedziano

Witam,

mam pytanie odnośnie programu Rodzina 500+ Czytając zasady wywnioskowałam, że: -na pierwsze dziekco należy się, gdy dochód nie przekracza 800zł/os netto lub 1200zł/os netto przy niepełnosprawnym dziecku -pierwszy okres przyznawania jest od 1 kwietnia 2016 do +/- drugiej połowy 2017r. -w przypadku pierwszego dziecka należy przedłożyć dokumenty o zarobkach za 2014r.

Tak więc jeżeli teraz chciałabym się starać o te 500zł na pierwsze, pełnosprawne dziecko i moje dochody oraz mojego męża z roku 2014 spełniają te kryteria to pieniądze się należą na ten pierwszy okres, mimo, że teraz w obecnym roku zarobki przekraczają w/w kryterium?

Praktykant Dodał pytanie w 14 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Jeżeli od 2014 roku nie zmieniliście państwo pracy (tzn. nie utraciliście dochodu, a później nie uzyskaliście nowego), to jak najbardziej są brane pod uwagę dochody z 2014 roku – i nie ma znaczenia czy te dochody w międzyczasie wzrosły czy zmalały.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Właśnie od grudnia do marca nie mieliśmy dochodow, a w marcu wyniosły 2350,37 czyli teoretycznie powinnam dostać…

Praktykant Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Jeżeli teraz zaczęliście nowy stosunek pracy, to dochody z 2014 roku będą utracone, a zostaną wzięte pod uwagę dochody za drugi przepracowany miesiąc w nowej pracy.

Ekspert Odpowiedział w 18 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania