RODZINA MIESZANA 500+

Jestem wdowcem .Z poprzedniego związku mam dwójkę dzieci .Jedno ma 19 lat , drugie 10 lat.Z obecną partnerką nie mamy ślubu,ale mieszkamy razem . Partnerka ma córkę 16 lat .Mamy też wspólne dziecko w wieku 8 lat. Łącznie czwórka dzieci.

Rozumiem ,że na najstarszą nie przysługuje świadczenie. Co z pozostałymi dziećmi ?

Proszę o odpowiedz.

Praktykant Dodał pytanie w 4 maja 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Pan składa na swoje dziecko (10 lat) i wpisuje je jako drugie dziecko.

Partnera składa na swoje dziecko (16 lat) i wpisuje je jako pierwsze dziecko.

Między sobą Państwo ustalają które z Was będzie wnioskowało na Wasze wspólne dziecko (8 lat)

W obu wnioskach skład rodziny będzie taki sam czyli 6 osób (o ile 19 letnie dziecko nadal pozostaje na Państwa utrzymaniu).

Specjalista Odpowiedział w 4 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedz. Niemniej jednak w urzędzie odpowiedziała Pani ,że przysługuje tylko na jedną córkę wspólną.

Najstarsza córka mieszka z nami i jest na moim utrzymani.Ma jedynie rentę po matce , jak i młodsza.

Czy jest na to jakiś przepis by przedstawić Paniom w urzędzie .

Praktykant Odpowiedział w 8 maja 2016.
    Dodaj komentarz

w podręczniku dla samorządów jest identyczny przykład jak Wasz- rodzina, każde z rodziców ma swoje dziecko z poprzednich związków i razem też mają dziecko.  I tam jest dokładnie opisane jak to “rozegrać”.

Specjalista Odpowiedział w 22 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Podręcznik nie jest źródłem prawa. Wg ustawy otrzyma Pan świadczenie na jedno dziecko.

Doradca Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Nie wiem w końcu czy mogę ,czy też nie złożyć wniosek ? Licząc dochód przekracza – praca po 12 godzin.

Jeżeli dobrze zrozumiałem poradnik to powinienem wykazać jako pierwsze dziecko córkę partnerki , ona także jako pierwsze. To w naszym przypadku jak dochód przekracza. Ja składam wniosek na moją z poprzedniego związku 10 letnią. Partnerka na naszą wspólną.Pierwsza najstarsza jest tylko członkiem rodziny.

Natomiast z wypowiedzi Troglodite wynika chyba ,że albo ja ,albo partnerka składamy jeden wniosek na naszą wspólną.

Jaka jest prawda? Chyba całkiem zrezygnuję.

Praktykant Odpowiedział w 13 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania