Rodzina zastępcza : 500+ a kontrakt belgijski
Witam,
Mąż 7 stycznia wrocił do Holandii ,tym razem bedzie pracowal na belgijskim kontrakcie.
1. Jak wygląda sprawa świadczeń socjalnych dla dzieci w Belgii biorąc pod uwagę że mamy 1 biologiczne dziecko a 3 jako rodzina zastępcza.?
2. Jak mają się rodzinne świadczenia belgijskie do pobierania 500 plus w Polsce?
3. Świadczenie wypłacane jest kwartalnie czy miesięcznie?
4. Jaka jest wysokość świadczenia na dziecko?
Rocznikowo dzieci mają: 10 lat, 3 lata, 4 lata, 5 lat.
Proszę o bliższe informacje jeszcze na taki temat. Być może złożę wniosek do sądu.
Sąd zmienilby postanowienie i ja byłabym tylko rodziną zastępczą dla dzieci że względu na to, że mąż cały czas w zasadzie jest za granicą bo tam pracuje. Pracuje tam od 2013 roku. W 99,99% to ja sprawuje opiekę itp. itd. nad dziećmi.
Mąż jest biologicznym dziadkiem dla dzieci.
Czyli byłby osobą pracującą w Belgii będąc w związku małżeńskim ze mną osobą , ktoŕą jest rodziną zastępczą i jestem także opiekunem prawnym dzieci. Rodzice biologiczni pozbawieni są praw rodzicielskich.
1. Czy prawo belgijskie przyznaje świadczenie rodzinne osobie pracującej w Belgii , ktora nie jest rodzina zastepcza ale u której we wspólnym gospodarstwie domowym przebywają na utrzymaniu i wychowaniu niebiologiczne dzieci ?
Gdyby sąd zgodził się ( co nie jest łatwą sprawą) na zmianę dotychczasowego postanowienia dzieci przebywalyby w niespokrewnionej niezawodowej rodzinie zastępczej.
Wiem, że nasza sytuacja jest niestandardową ale z góry bardzo dziękuję za informacje.
Pozdrawiam