Rozwód w 2015 – PIT za 2015 “zerowy”. Czy program 500+ to obejmuje ?
Dzień dobry,
mam kilka pytań do specjalistów – chciałbym pomóc mojej byłej żonie w wypełnieniu wniosku.
Dochody do 500+ są liczone z roku 2014. Wtedy byłem jeszcze z żoną w związku małżeńskim i dochody nie pozwalałyby na skorzystanie z programu (1 dziecko).
W roku 2015 nastąpił rozwód – małżonka na formularzu PIT za rok 2015 ma dochód zerowy. Zaznaczę także, że w roku 2014 rozliczała się wspólnie ze mną w innym US niż rozliczała się sama już po rozwodzie za rok 2015.
Pytania:
- Czy może złożyć wniosek – a jeśli tak to czy dane z 2014 roku dot. dochodów mają zawierać dochody na 1 osobę w rodzinie 3 osobowej, którą wtedy jeszcze byliśmy?
- Jeśli tak to jaki US wskazać we wniosku – ten w którym rozliczaliśmy się wspólnie w 2014 czy ten w którym rozliczała się sama w 2015?
- Jakie dokumenty za 2015 poza formularzem PIT będą potrzebne do złożenia do wniosku?
Ewentualnie poproszę osoby z podobnym problemem o jakieś rady. Chcę im pomóc bo moja była żona ma “2 lewe ręce” do wniosków i nie potrafi sobie z tym poradzić – a pieniążki córce na pewno się przydadzą.
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam