Ryczałt a 500+

Odpowiedziano

Witam. Żyje w związku nieformalnym. Mój partner ma firmę jednoosobowa i jest na ryczałcie chyba 8%.pracuje głównie za granicą ale nie stale. Bywa że 3miesiace pracuje a 3 nie pracuje i tak ciągle. Nie rozliczyl się jeszcze ani za 2015 ani 2016rok dlaczego? Niewiem…. Ale moje pytanie dotyczy jak gmina wyliczy dochód przypuśćmy z Przychodu 60 000zl Pani w gminie powiedziała że oni mają swoje wytyczne że mam przynieść zaświadczenie z urzędu i tyle. Proszę mi mniej więcej napisać jaki może być z tego dochód. Jest nas 4 ja partner i dwoje dzieci. Dodatkowo płaci on alimenty na dziecko z poprzedniego związku po 500zl miesięcznie.
Dziękuję i pozdrawiam.

Praktykant Dodał pytanie w 18 sierpnia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Jest ryczałt 8,5 % , musi być zaświadczenie z US ,bo według tego obliczą dochód ,musi być jasno i wyraznie napisane jaki to ryczałt ,składki społeczne ,zdrowotne ,odprowadzony podatek. Teraz mogę powiedzieć ,że jeśli to ryczałt 8,5% ( nie ma 8 % ) o według przychodu 60000 tys .dochód dopasowany w tych idełkach ogłoszony w monitorze polski to 13072,41 TO DOCHÓD ROCZNY podzielony na 12 mies i 4 osoby daje 272,34 zł na osobę .

Specjalista Odpowiedział w 18 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Dziękuję bardzo ?

Praktykant Odpowiedział w 18 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Też się stresowałam ,bo mąż ma ryczałt 5, 5 % przychód 101575 zł myślałam ,że nic z tego ,a znalazłam forum ,gdzie pracownicy soscjalni między sobą dzielą się informacjami ,zapytałąm jak to jest w moim przypadku ,i potwierdziło się dochód w tabeli  ogłoszony w monitorze polskim to dochód roczny na osobę wychodzi mi 272 zł . czekam na decyzje z mopsu złożyłam 2 sierpnia wniosek .

Specjalista Odpowiedział w 18 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Rozliczając podatek ryczałtem najlepiej zaopatrzyć się w jakiś program, który pozwoli to w sposób prawidłowy i usystematyzowany prowadzić. Łatwiej wtedy nad tym zapanować. Ja używam aplikacji Pakiet Przedsiębiorcy Ryczałt i bardzo sobie chwalę. Pobrałem ją tutaj:

https://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/ryczalt

Praktykant Odpowiedział w 28 maja 2019.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania