Samotny kawaler z dzieckiem a 500+

Witam. Nigdzie nie mogę znalaźć odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie co w sytuacji kiedy : Moja partnerka w czerwcu 2017 rodzi dziecko, rozstajemy się ale umawiamy że opieką od samego początku zajmije się ja. Nie korzystam z urlopu taciezyńskiego natomiast tylko ja (ona nie) wystepuje o dodatek 500+ na dziecko ktorej jest dzieckiem pierwszym i jedynym. Dlaczego pytam ? Bo w sytuacji samotnej matki sprawa jest jasna. Nie zasadzone alimenty, ona wychowuje dzicko sama, dochod nie przekracza 800 zl na os (ona i dziecko) no i ona swiadczenia dostaje Co z facetem ? Dokladnie ta sama sytuacja ale samotny ojciec nie matka. Prosze o odpowiedz. Ps. Aha no i czy jakos musze potwierdzic ze dziecko wychowuje sam – meldunek ma u mnie moje nazwisko … Czekam na odpowiedz bo dyskusje na ten temat w moim domu sa nierotrzygalbe …

Praktykant Dodał pytanie w 11 stycznia 2017 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Nie ma nikogo kto mo odpowie ??

Praktykant Odpowiedział w 11 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Dobrze by było aby miejsce zamieszkania dziecka ustanowione było przez sad. Wtedy nie ma żadnych watpliwości. Meldunek i nazwisko nie jest tego potwierdzeniem.

Profesor Odpowiedział w 14 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Jasne 🙂 tylko w przypadku samotnej matki nie iest to wymagane … Ojciec w programie 500+ ma wiwc mniejsze prawa ?

Praktykant Odpowiedział w 14 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Napisałam ze dobrze by było a nie ze jest to konieczne. Każdy wniosek rozpatrywany jest indywidualnie. Musi sie Pan dowiedzieć w swoim mopsie jakich dokładnie bedą wymagać dokumentów.  Byc moze wystarczy samo oświadczenie. Co do adresu zameldowania i nazwiska napisałam ze nie jest to potwierdzeniem tego, ze dziecko zamieszkuje z Panem bo adres zameldowania to nie zawsze to samo co zamieszkania a danie nazwiska potomkowi nie oznacza, ze sprawuje sie nad nim opiekę.

Profesor Odpowiedział w 14 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania