skad biora dochody 2014 czy 2016 ?
przyznano mi 500 + na pierwsze dziecko biorac dochod z 2014 r zona nie pracowala w 2014 r – 2 miesiace temu
dzisiaj kazali mi pokazac dochod 2016 r utracilem 500 + gdyz zona jest na macierzynskim a ja pracuje
rozmawiajac z innymi ktorzy tez mieli 1 dziecko nie pokazywali dochodu z 2016 r gdzie szukac pomocy ?
ma zastosowanie utrata/ uzyskanie dochodu.
Urzednicy postapili własciwie
Jezeli od 2014 roku nastapiła zmiana sytuacji zarobkowej należy to zgłosic ( czyli np podjecie pracy, utrata pracy, przyznanie renty itp…..)
Jezeli u znajomych zmieniła się sytuacja od 2014 roku a oni tego nie zgłosili to oswiadczyli nieprawde. Beda musieli zwrócic nienaleznie pobrane świadczenie wraz z odsetkami
czyli ja tez bede musial zwrocic za 2 miesiace -jak skladalem oswiadczenie kazali mi pokazac dochody z 2014 r a dzisiaj z 2016 r ?
w ustawie 500 + nie ma wyszczegulnionego jakie dochody z ktorego roku mamy okazywac
w 2014 zarabialem mniej niz 2016 r zona nie pracowalala wogule – dlaczego kazali pokazac dochod z 2014r mogli odrazu pytac o dochod 2016 r ?
dlatego ze jak napisałam w ustawie jest zapisane , że dochody z2014 r( nie tak dokładnie ale o to chodzi) z uwzglednieniem pojęcia “utrata lub uzyskanie” dochodu
Nawet nie znając ustawy pkt 7.3 wniosku o swiadczenie rodzinne mówi o utracie/ uzyskaniu dochodu
Pozwole sobie zacytowac:
”
czyli jeżeli nie zgłoszono, a obecnie dochód przekracza wymagane 800 zł na osobe , (co jest spowodowane np zmiana pracy, lub jej uzyskaniem) a swiadczenie zostalo przelane nalezy je zwrócic
Rok 2014 z uwzględnieniem utraty/ uzyskania dochodu. Jak u kogoś nie zmieniła się sytuacja zawodowa to nie okazywał dochodów za 2015 bądź 2016r. jak u Was są zmiany to należy uwzględnić sytuację od stycznia 2014 do nadal
ja mam 500 + dopiero 2 miesiace