Świadczenia rodzinne, a 500+

Witam. Miałam obliczany dochód na świadczenia rodzinne i na 500+. Składałam identyczne dokumenty tego samego dnia. Świadczenie rodzinne zostało mi przyznane, a 500+ nie. Chodź przecież na rodzinne jest o wiele niższe kryterium dochodowe. Wszystkie kwoty w wyliczeniach są takie same tylko dochód na członka rodziny się różni w wyliczeniach o świadczenia rodzinne 636,23 a 500+  848,99.  Podobno  są obliczane tak samo. Co mam teraz zrobić?  Mówiono mi w urzędzie, że jeśli łapie się na rodzinne to na 500+ na pewno też. Dodam, że to moje pierwsze dziecko urodzone w styczniu tego roku wcześniej nie pobierałam żadnych innych świadczeń. Proszę o odpowiedz. PS. Czy jeśli teraz złoże odwołanie które zostanie rozpatrzone pozytywnie nie dostane wyrównania?

Praktykant Dodał pytanie w 11 lipca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Dziwna sytuacja. Może dochód do zasiłku rodzinnego został źle obliczony bądź odwrotnie. Najlepiej odwołać się od decyzji na 500+, bo skoro dostała Pani rodzinne to tym bardziej należy się 500+. Chyba,że tak jak wcześniej pisałam, może dochód do zasiłku został błędnie wyliczony, może urzędnik nie doliczył jakiegoś dochodu, najlepiej iść do urzędu i zapytać w jaki sposób ustalono dochód. Jeżeli odwoła się Pani i zostanie rozpatrzone pozytywnie, dostanie Pani wyrównanie. Dochód do rodzinnego i 500+ musi być taki sam, innej opcji nie ma.

Ekspert Odpowiedział w 12 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Niestety wyszło, że dochody w rodzinnym został źle wyliczone. Przykra sprawa, bo naprawdę potrzebowaliśmy tych pieniędzy,bo mamy trudną sytuacje finansową 🙁 Na szczęście nie kazali nam oddawać tego co już dostaliśmy(1000 zł plus rodzinne za jeden miesiąc) , bo był to błąd urzędniczki.

Praktykant Odpowiedział w 24 lipca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania