Świadczenia rodzinne, a 500+
Witam. Miałam obliczany dochód na świadczenia rodzinne i na 500+. Składałam identyczne dokumenty tego samego dnia. Świadczenie rodzinne zostało mi przyznane, a 500+ nie. Chodź przecież na rodzinne jest o wiele niższe kryterium dochodowe. Wszystkie kwoty w wyliczeniach są takie same tylko dochód na członka rodziny się różni w wyliczeniach o świadczenia rodzinne 636,23 a 500+ 848,99. Podobno są obliczane tak samo. Co mam teraz zrobić? Mówiono mi w urzędzie, że jeśli łapie się na rodzinne to na 500+ na pewno też. Dodam, że to moje pierwsze dziecko urodzone w styczniu tego roku wcześniej nie pobierałam żadnych innych świadczeń. Proszę o odpowiedz. PS. Czy jeśli teraz złoże odwołanie które zostanie rozpatrzone pozytywnie nie dostane wyrównania?
Dziwna sytuacja. Może dochód do zasiłku rodzinnego został źle obliczony bądź odwrotnie. Najlepiej odwołać się od decyzji na 500+, bo skoro dostała Pani rodzinne to tym bardziej należy się 500+. Chyba,że tak jak wcześniej pisałam, może dochód do zasiłku został błędnie wyliczony, może urzędnik nie doliczył jakiegoś dochodu, najlepiej iść do urzędu i zapytać w jaki sposób ustalono dochód. Jeżeli odwoła się Pani i zostanie rozpatrzone pozytywnie, dostanie Pani wyrównanie. Dochód do rodzinnego i 500+ musi być taki sam, innej opcji nie ma.
Niestety wyszło, że dochody w rodzinnym został źle wyliczone. Przykra sprawa, bo naprawdę potrzebowaliśmy tych pieniędzy,bo mamy trudną sytuacje finansową 🙁 Na szczęście nie kazali nam oddawać tego co już dostaliśmy(1000 zł plus rodzinne za jeden miesiąc) , bo był to błąd urzędniczki.