Swiadczenie 500+ a zasilekwychowawczy na urlopie wychowawczym. Czy otrzymam 500 zl jestem na urlopie wych. i pobieram swiadczenie wychowawcze 400 zl.

Czy otrzymam świadczenie 500 zl jeżeli jestem na urlopie wychowawczym i pobieram swiadczenie wychowawcze 400 zl.

Praktykant Dodał pytanie w 24 marca 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

To zależy od sytuacji. Jest pani na wychowawczym, więc dochód z 2014 będzie utracony. Nie jestem jednak w stanie stwierdzić jakie dochody ma ojciec dziecka, ilu członków rodziny państwo macie itd. 400 zł wychowawczego nie liczy się do dochodu.

Ekspert Odpowiedział w 24 marca 2016.
    Dodaj komentarz

We wniosku na ostatniej stronie jest napisane: ” Swiadczenie wychowawcze nie przysluguje czlonkowi rodziny, jezeli na dziecko przysluguje swiadczenie wycowawcze … ” . Tu sie zastanawiam , poniewaz urlop wychowawczy jest tak jakby swiadczeniem wychowawczym. Jestem samotna matka ojciec nieznany.

Praktykant Odpowiedział w 25 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie, świadczenie wychowawcze to jest 500 zł na dziecko. W zapisie chodzi o to, że jeżeli jeden z rodziców złożył wniosek na świadczenie wychowawcze i je otrzymuje, to drugi rodzic nie może go otrzymać na te same dzieci.

To o czym pani mówi, to jest dodatek do zasiłku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania  z urlopu wychowawczego.

Ekspert Odpowiedział w 25 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania