Termin porodu – czerwiec 2017

Witam,

Mam datę porodu ustaloną na czerwiec 2017 roku. Jestem studentką i do tej pory dorabiałam na zleceniu, a mój narzeczony zarabia najniższą krajową. Z narzeczonym ślub bierzemy w lutym. Jaki okres rozliczeniowy będzie się liczył we wniosku do przyznania 500+? Po urodzeniu dziecka przysługuje mi kosiniakowe, a płaca minimalna wzrośnie, jeśli okres 2017 po urodzeniu wchodziłby w rachubę to z moich obliczeń wyszło, że nie załapiemy się na program 500+. Jeśli wcześniejszy, będzie to możliwe. Drugie pytanie czy na tak krótki okres czasu tzn (czerwiec, lipiec, sierpień) przyznane będą świadczenia? Czy dopiero od nowego cyklu tzn od września?

Praktykant Dodał pytanie w 7 grudnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Wniosek na świadczenie wychowawcze można złożyć w każdym momencie. Jeżeli złoży Pani wniosek w czerwcu 2017. rokiem bazowym będzie rok 2014 i dochody z tego roku bedą brane pod uwagę, zarówno u Pani jak i u męża. Jednak proszę pamiętać o tzw. utracie i uzysku. Jeżeli jakaś praca była w 2014 r. a na dzień składania wniosku już jej nie będzie, to dochód z tego nie będzie uwzględniany. Analogicznie jeżeli otrzyma Pani “kosiniakowe”, będzie to uwzględnione jako dochód uzyskany (w trzecim miesiącu otrzymywania świadczenia macierzyńskiego).

Specjalista Odpowiedział w 7 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dziecko się jeszcze nie urodziło, a tu już rozważania na temat: czy należy się 500+…. może do czerwca już programu nie będzie, więc po co się nakręcać…

Ekspert Odpowiedział w 7 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania