Urlop macierzyński a 500+
Witam.
W listopadzie 11.2016 zostałam mamą pierwszego dziecka. Samotnie wychowuję syna. Od lipca 2015 jestem zatrudniona w obecnej firmie na podstawie umowy o pracę z dochodem ok. 1800 zł netto (2500 zł brutto- czyli 1808 zł z groszami netto). Od 10.11.2016 przebywam na rocznym urlopie macierzyńskim (macierzyński +rodzicielski), a tym samym pobieram 80% wynagrodzenia- ok. 1500 zł.
W grudniu złożyłam wniosek o wypłatę świadczenia. Dziś otrzymałam odpowiedź odmowną z uwagi na przekroczenie progu dochodu. Brany pod uwagę jest mój dochód z 2015, ale czy słusznie? Istotnie nie nastąpiła całkowita utrata dochodu, ale częściowa i długotrwała (52 tygodnie) owszem.
Czy wobec powyższego należy mi się tymczasowe świadczenie do czasu zakończenia urlopu macierzyńskiego? Jeśli tak, to na co powołać się w odwołaniu do decyzji? Kontaktowałam się już telefonicznie z OPS, uważają, że jeśli przebywam na urlopie macierzyńskim bez ustania stosunku pracy to utrata dochodu nie nastąpiła.
Nie znalazłam nigdzie jednoznacznej i satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Z góry dziękuję za pomoc.
Odmowa była słuszna. Według ustawy przejście na zasiłek macierzyński nie jest utrata dochodu, jesli stosunek pracy trwa. W Pani przypadku brane sa pod uwagę dochody za sierpień 2015 (miesiąc następujący, po miesiącu w którym doszło do uzyskania dochodu). OPS ma racje.