Utracone alimenty w roku 2015

witam,

W 2015 roku były mąż przestał płacić alimenty, zgłosilam sprawe do komornika, ale niestety nie ma go zniknał i nie ma z czego i kogo ściągnąc- sprawa u komornika została zamknieta. Niemniej jednak dostałam odpowiedż , ze zasiłek mi nie przysługuje, bo w 2014 roku dostawałam. A co z 2015 rokiem i 2016 , przecież utraciłam ten dochod ?! Panie , które przyjmowały wniosek powiedziały, że jak w 2015 nie dostawałam, to jest dochód utracony i na pewno zostanie mi przyznany. Zarabiam 1573 zł na reke, więc mieszcze się w dochodzie 800 zł na osobe w rodzinie.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 14 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

Alimenty są dochodem utraconym tylko w przypadku śmierci osoby zobowiązanej do ich płacenia.

Profesor Odpowiedział w 16 października 2016.
    Dodaj komentarz

Alimenty to dochód nieopodatkowany w tej sytuacji nie można go utracić, ponieważ w 2014r. te alimenty były.

Ekspert Odpowiedział w 17 października 2016.
    Dodaj komentarz

Dobrze, ale mój były maż nie płaci i nawet prokuratura nie potrafi go znaleźć, to znaczy, ze dalej te pieniądze mam, chociaż ich nie mam. ?? Bo nie rozumiem?

Praktykant Odpowiedział w 17 października 2016.
    Dodaj komentarz

w 2014 otrzymywała Pani alimenty?

Ekspert Odpowiedział w 17 października 2016.
    Dodaj komentarz

Aktualnie rokiem bazowym jest  2014 + utrata/uzyskanie dochodów do dnia dzisiejszego. W 2014 alimenty Pani otrzymywała. Mimo, że później były mąż przestał je płacić, nie można zaliczyć tego jako dochód utracony wiec mops interesuje  tylko 2014

Proszę wziąć zaświadczenie od komornika od nieskuteczności ściągnięcia alimentów. Teraz to Pani nie pomoże ale przyda się przy składaniu wniosku w kolejnym okresie rozrachunkowym, od października 2017. Wtedy będą brane dochody za 2016. Ale jeśli Pani nie udowodni że nie otrzymuje tych pieniędzy to mops doliczy to dochodu kwotę w wyroku zasądzającego alimenty. Urzędnik musi mieć dowód na to, że były mąż nie łoży na utrzymanie dzieci i niestety nie wystarczy oświadczenie.

Profesor Odpowiedział w 17 października 2016.
    Dodaj komentarz

Tak w 2014 dostawałam alimenty, a co z 2015 ? przelatuje ? Bo w październiku 2017 roku moge zlozyc za 2016 . Mam od komornika wszystkie dokumenty o nieskuteczności, Złożylam tez sprawę do Prokuratury oprócz tego toczy się sprawa o pozbawienie go praw rodzicielskich, którą równiez Prokurator chciał wszcząć,Rozumiem, ze to i tak na nic bo na pażdziernik 2017 roku bedzie winny dziecku dużo więcej, a nie wierze , że 500+ do tego czasu się utrzyma. Tak w ogóle to przekroczylam o 26 zł próg, ale teraz przynajmniej wiem , ze od Państwa samotni rodzice z 1 dzieckiem na pewno nić nie dostana. Bardzo dziekuję wszystkim za pomoc w rozjaśnieniu pokrętnej logiki orijektu 500+.

Praktykant Odpowiedział w 17 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania