Utrata dochodu za 2014 rok a okres zasiłkowy

Dzień dobry.

Na początku 2014 roku zginął mój mąż i w związku  z tym otrzymałam z jego pracy “zapomogę losową” (na pokrycie kosztów okołopogrzebowych), na którą otrzymałam pita (przychody z innych źródeł). Od tamtego czasu czyli ponad 2 i pół roku temu jesteśmy z dzieckiem na rencie. W OPS dowiedziałam się, że nie przysługuje nam świadczenie 500+ gdyż nie da się tej zapomogi losowej zakwalifikować do utraty dochodu a przez tą kwotę przekraczamy próg dochodowy. Czy faktycznie tak jest? Czy nasze dochody z roku 2015 i 2016 się nie liczą w ogóle i dopiero będziemy mogli się starać o świadczenie pod koniec 2017 roku? Dlaczego teraz podstawą nie będzie rok 2015?

Praktykant Dodał pytanie w 14 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Ustawodawca nie przewidział niestety w ustawie wszystkich okolicznosci 🙁

Pozostawił interpretacje niektórych sytuacji  urzędnikom- przypadki inne niz ujęte w ustawie maja być rozpatrywane indywidualnie

Pomimo wszystko ja bym złozyła wniosek, zaznaczajac w odpowiedniej rubryce ten dochód jako utracony

Jesli Mops wyda decyzje odmowna, ma Pani prawo odwołac sie od tej decyzji do SKO

2014- poniewaz wnioski mozna bylo skladac od 1 kwietnia, a czas na rozliczenie z US za 2015 rok byl do 30 kwietnia, wiec Mops/Gops nie miał możliwosci sprawdzenie dochodów za ro 2015

Ekspert Odpowiedział w 15 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania