Utrata pracy w 2015 i przejście na działalność w 2016

Witam. Mam pytanko, co będziemy musieli dołączyć wraz z żoną do wniosku o 500 zł na pierwsze dziecko, jeżeli w 2014 roku obydwoje pracowaliśmy na etatach i dochód z 2014 przekracza 800 zł na osobę, natomiast w 2015 roku obydwoje utraciliśmy pracę. Żona w styczniu 2015 i do czerwca pozostawała bez zatrudnienia (bez prawa do zasiłku). Pracę podjęła w czerwcu 2015 ale na znacznie gorszych warunkach finansowych i na mniejszą część etatu. Ja straciłem pracę we wrześniu 2015 i w grudniu założyłem jednoosobową działalność gospodarczą. Dochody na tej działalności są różne, w zależności od miesiąca. Jest miesiąc w którym dochód wynosi kilkaset złotych, a jest miesiąc, w którym jest kilka tysięcy. Reasumując, obecnie, licząc od stycznia, dochody na pewno nie przekraczają 800 zł /osobę. Co w takiej sytuacji?? Do wniosku mamy dołączyć dokumenty poświadczające utratę (zmianę) pracy oraz zaświadczenie (od księgowej) o dochodzie z miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym składa się wniosek (czyli jeśli wniosek będzie składany w maju 2016, to  zaświadczenie za kwiecień 2016)?? Czy jakoś inaczej?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 6 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Mam identyczną sytuację i również nie wiem, jak to będzie wyglądało 🙁

Konsultant Odpowiedział w 6 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania