Utrata świadczenia 500+

Witam, Poruszam kwestię, która mnie dotyczy a nie znalazłem odpowiedzi, mianowicie:

W kwietniu 2016 wystąpiłem z wnioskiem z wnioskiem o świadczenie na pierwsze dziecko. Wówczas sytuacja wyglądała następująco: pracowaliśmy z żoną oboje, ale w marcu 2016 żonie skończyła się umowa(od kwietnia pracuje tylko ja warunek <800 netto spełniony). We wniosku przedstawiłem pit za 2014 oraz świadectwo pracy żony jako utracone dochody. Świadczenie 500+ zostało przyznane.

W lipcu 2016 zmieniłem pracę  i od sierpnia (pierwsza wypłata w sierpniu 2016) dochody są >800 zł netto na osobę.

Czy powinienem to gdzieś zgłosić? ktoś to sprawdza?

Czy świadczenie nadal się należy ze względu na fakt, że we wniosku przedstawiłem pit za 2014, a zatem patrząc na pit za 2014 sytuacja finansowa się nie zmieniła, bo żona nie pracuje nadal.

Czy w związku z tym świadczenie mi się jeszcze należy? jeśli tak to do kiedy?

Praktykant Dodał pytanie w 17 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Należy zgłosić jak najszybciej, ponieważ w kolejnym okresie zasiłkowym to wyjdzie, wówczas trzeba będzie zwróć świadczenie z ustawowymi odsetkami… Świadczenie nie będzie się należeć od września, jeżeli jest przekroczenie dochodu

Ekspert Odpowiedział w 17 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

to w takim razie teraz pytanie GDZIE MOGĘ ZGŁOSIĆ TEN FAKT zmiany dochodów? Bo złożyć wniosek można w wielu instytucjach a

Niestety na infolinię małopolski dzwonię od trzech tygodni po 30 razy dziennie i nikt nie odbiera

Praktykant Odpowiedział w 18 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Należy zgłosić się w miejsce, w którym składał Pan wniosek.

Ekspert Odpowiedział w 18 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania