uzyskanie świadczenia 500+
Witam,
Proszę o informacje co w przypadku pogorszenia sytuacji materialnej od roku 2015 – jak w takiej sytuacji uzyskać świadczenie?
Składałam wniosek dwa razy do MOPS w moim miejscu zamieszkania, za każdym razem decyzja była odmowna, ponieważ dochody za 2014r. przewyższały kryterium dochodowe – Panie w moim MOPS upierają się, że nie ma możliwości wyliczenia dochodów np za rok 2015 – mimo, iż sytuacja finansowa, w jakiej od roku 2015r. się znajdujemy uległa znacznemu pogorszeniu w stosunku do roku 2014.
To jeśli sytuacja się polepszy, to muszę to zgłosić i ewentualnie utracić prawo do świadczenia, ale jeśli sytuacja się pogorszy, to nie mam żadnej możliwości ubiegać się o świadczenie, bo ustawa nie przewiduje brania pod uwagę dochodów za rok inny niż 2014 mimo, iż mamy już rok 2017 i zaraz rozliczać będziemy się za rok 2016????
Chyba trochę coś jest nie tak w takim razie – co to za pomoc skoro, jeśli faktycznie jej potrzebuje, nie mam żadnej możliwości ubiegania się o nią, bo dochody brane pod uwagę to dochody które uzyskałam 3 lata wstecz! Przez 3 lata to mogłam 10 razy stracić pracę….
Panie mają rację, nie można wyliczać dochodu z roku jakiego sobie ktoś zażyczy.
Natomiast jeżeli nastąpiło pogorszenie sytuacji materialnej, bo np. ktoś utracił pracę, to jak najbardziej to można zgłosić. Należy wykazać świadectwo pracy, ewentualnie umowę zlecenie, która już nie trwa.
tak jak opisała Ana500.
To co zrobić w przypadku kiedy chodzi o działalność gospodarczą która w 2014roku o ile przynosiła zyski od 2015r albo przynosi minimalne albo wcale? Jak mam to niby zgłosić?
I tu nie piszę o “życzeniu” sobie czegokolwiek tylko wzięciu pod uwagę sytuacji obecnej danego człowieka a nie co było 3 lata wstecz – paranoja…..
skoro działalność prowadzona jest nieprzerwanie od 2014, to nie było utraty dochodu według ustawy i niestety nic nie mozna zrobic. Rok 2014 został wybrany jako bazowy, ponieważ program ruszył w kwietniu zeszłego roku. Z reguły okres rozrachunkowy do świadczeń rodzinnych trwa od października do września. I zeby ludzie, którzy zaczęli składać wnioski od kwietnia, nie musieli robic tego ponownie w pazdzierniku, zostal wybrany rok 2014 na “półtora okresu rozrachunkowego”. Nie mógł to byc 2015 ponieważ nie był zamknięty okres rozliczania sie z urzędem skarbowym za ten rok.
Oczywiscie jesli sytuacja ulega pogorszeniu, to dochody 2014 mogą nie byc brane pod uwagę. Ale zeby tak sie stało, musi nastąpić utrata dochodu według ustawy. Czyli np przerwanie stosunku pracy czy zamknięcie działalności gospodarczej.
Mam dokładnie taką samą sytuację – z działalności gospodarczej dochód za 2014 (i 2015) powyżej kryterium, natomiast za 2016 poniżej.
Wg ustawodawcy sytuacja taka nie jest pogorszeniem dochodu.
Wniosek bazujący na dochodach z roku 2016 będziemy mogli wg urzędniczki składać dopiero we wrześniu br. gdy wejdą nowe przepisy.
500+ będzie się jednak należało dopiero od miesiąca złożenia wniosku.
Jedyną opcją jaka jest aby dostać 500+ wcześniej, to zamknięcie działalności i otwarcie nowej.
To jest po prostu jakieś nieporozumienie ta cała ustawa….
Ci którzy faktycznie mogą potrzebować tego wsparcia dostają jedno wielkie g…. bo np prowadzą działalność – nieważne że przy działalności raz jest lepiej raz gorzej ale fakt co tych na górze to obchodzi – “przecie” oni mają….
śmiech na sali
dziękuję za odpowiedzi.