Witam. Dostałam decyzje odmowną przyznania prawa do świadczenia wychowawczego. W uzasadnieniu napisano: Obliczając dochód Pani i męża z roku bazowego ( rozumiem,że z 2014 r.) wzięto po uwagę Pani dochód miesięczny z bieżącego zatrudnienia w kwocie 1499,41 oraz miesięczny dochód małżonka z działalności gospodarczej w kwocie 210,78 zł. Dochód męża z firmy X z roku bazowego utracono,ponieważ małżonek nie kontynuuje zatrudnienia w w/w firmie,natomiast mąż podjął zatrudnienie w nowym zakładzie pracy tj. od 01.10.2015 r. pracuje w firmie Y i dochód z miesiąca 11/2015 r. w wysokości 1286,16 zł. jest dochodem uzyskanym w myśl ustawy. Sumując dochód ustalono iż miesięczny dochód rodziny wynosi 2996,34 zł., a na osobę w rodzinie 998,78 zł
Proszę o wytłumaczenie decyzji
Z tego wynika, że pod uwagę wzięto dochód z działalności męża z 2014r. ( ponieważ mąż nadal ją prowadzi), jego dochód uzyskany z obecnego zatrudnienia, ponieważ podjął pracę w nowej firmie oraz Pani dochód uzyskany, ponieważ Pani również podjęła pracę. Z obliczeń wynika, iż nie spełniacie kryterium dochodowego.
Dobrze… Czyli mam rozumieć,że do dochodu wlicza się rok 2014 i 2015? Mam wątpliwości do interpretacji prawa przez MOPSy. W mieście ościennym do mojego biorą tylko dochód za 2014 i nie wgłębiają się w dochód za 2015 i 2016.
Jeżeli ktoś nie zmieniał pracy to brany jest pod uwagę dochód z 2014r., jednak jeżeli są jakieś zmiany to należy uwzględnić rok 2015 i 2016 i nie wierze, że w ościennym mieście bez względu na wszystko biorą dochód tylko z 2014r. W ustawie wyraźnie jest napisane, że należy uwzględnić pojęcie utraty/ uzyskania dochodu art. 2 pkt 19/ 20, art. 7 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
Dokladnie tak jak napisał Referent2016.