Zawieszenie działalności i utrata zasilku a dochody

Odpowiedziano

Witam, mam pytanie. Do konca maja 2016 roku przysluguje mi roczny macierzynski. Prowadze tez dzialalnosc gospodarcza jednak bedzie ona zawieszona od konca maja. Czy starajac sie o 500 zl na pierwsze dziecko przy obliczaniu dochodu beda brane pod uwage te z roku 2015, czy pomniejszone o dochody utracone z dzialalnosci i zasilku macierzynskiego? dodam, ze wniosek bylby skladany w czerwcu

Praktykant Dodał pytanie w 20 lutego 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Nie będzie brany pod uwagę, ale nie ze względu na to, że dochody są z 2014 roku.

Patrząc zgodnie z harmonogramem najpierw powinien być uwzględniony jako uzyskany dochód w 2015 rok, a następnie utracony w 2016 roku, więc sumarycznie powinno wyjść na zero.

Specjalista Odpowiedział w 22 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego 500 zł na pierwsze dziecko punktem odniesienia w obliczaniu dochodu na członka rodziny będą dochody osiągnięte w 2014 roku. Pytanie czy w 2014 r. osiągała Pani dochody z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Jeśli tak to istnieje szansa, że wyrejestrowanie lub zawieszenie działalności będzie kwalifikowało się do utraty dochodu i wówczas dochód z działalności nie będzie brany pod uwagę.

Nie ma natomiast pewności czy złożenie wniosku w czerwcu przy wyrejestrowaniu działalności w maju będzie wystarczające, gdyż wnioski złożone w pierwszych trzech miesiącach (1 kwietnia – 30 czerwca) dają prawo to wypłaty świadczenia z wyrównaniem od 1 kwietnia 2016, więc pokrywałoby się to prowadzoną działalnością, aczkolwiek na dzień składania wniosku działalność będzie zawieszona.

W ustawie mamy zapis:

W razie utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.

Z tego zapisu wynikałoby, że jeśli działalność będzie zawieszona w maju to nie dostanie Pani wyrównania od 1 kwietnia, a dopiero od czerwca. Oczywiście wszystko pod warunkiem, że utracony dochód spowoduje spełnienie kryterium dochodowego.

Specjalista Odpowiedział w 20 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuje za wyczerpująca odpowiedź. A proszę mi jeszcze powiedzieć jak będzie w takim razie brany pod uwagę mój zasiłek macierzyński który był pobierany od czerwca 2015 do maja 2016? Czy dobrze rozumię, skoro będą brane dochody z roku 2014 to nie będzie on liczony?

Praktykant Odpowiedział w 20 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Niezupełnie.

Dochody będą brane pod uwagę za 2014, ale są również przepisy do utracie / uzyskaniu dochodu

Jednak w Pani przypadku zasiłek macierzyński stanowiłby uzyskanie (06.2015), ale jednocześnie w maju 2016 nastąpi jego utrata, więc jeśli będzie Pani składała wniosek w czerwcu to jest szansa, że nie będzie brany pod uwagę.

Specjalista Odpowiedział w 20 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Witam:

Mam podobny przypadek. Tylko, że zasiłek macierzyński kończy się we wrześniu 2016, zakład w którym pracuje mąż kończy działalność w październiku 2016r. Mamy dwójkę dzieci. I moje pytanie jest takie: Czy jeśli złożymy wniosek w kwietniu o 500zł na drugie dziecko, w momencie utraty dochodu w październiku będzie można dołączyć wniosek o 500zł na pierwsze dziecko, czy trzeba będzie czekać do sierpnia 2017r?

Praktykant Odpowiedział w 3 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania