Dochody do programu 500 plus

Odpowiedziano

Witam,Mam jedno dziecko urodzone 16.02.2011r ma pięć lat.Nasza rodzina liczy 3 osoby. Ja i mąż zarabiamy po 1355,67zl netto.Mam pytanie czy nasze dochody przekraczają 800zł na osobę? Jak to obliczyć dokładnie. Bo jeśli dostaje zasiłek rodzinny na dziecko to wydaje mi się że 500 zł też powinno nam przysługiwać?

Konsultant Dodał pytanie w 20 lutego 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Pani pytanie, gdyż podane zostały bieżące dochody (przy tych kwotach, limit 800 zł na osobę jest przekroczony), ale proszę sprawdzić jak wyglądała sytuacja w 2014 r., bo jeśli dochody były niższe to jest szansa…

Specjalista Odpowiedział w 20 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Pierwszy okres świadczenia wychowawczego 500 zł na dziecko będzie obowiązywał od 1 kwietnia 2016 r. do 30 września 2017 r. Wysokość dochodu na osobę będzie obliczana w odniesieniu dochodów osiągniętych w roku kalendarzowym 2014.

Najlepiej byłoby zajrzeć do rozliczenia rocznego za 2014 rok: PIT36 (lub PIT37), aby sprawdzić roczny dochód netto, który będzie dzielony przez 12 miesięcy. Trzeba mieć jednak na uwadze zapisy w ustawie odnośnie utraty / uzyskania dochodu w późniejszym okresie.

Występując o świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko dochody rozliczane podatkiem dochodowym będą automatycznie pobrane z Urzędu Skarbowego.

Zasiłek rodzinny powinien dalej przysługiwać, bo 500 zł na dziecko nie będzie zwiększało dochodu, który liczony jest do zasiłku rodzinnego.

Specjalista Odpowiedział w 20 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli jest realna szansa że uda nam się uzyskać ten zasiłek 500zł?Pozdrawiam

Konsultant Odpowiedział w 20 lutego 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania