Wniosek o 500+ dochody
Witam
Witam,
Proszę o pomoc gdyż pobrałam DOKUMENTY WYMAGANE DO ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO „500 +” ale to jest tak zamieszane ze nic z tego nie rozumiem.
Wyczytałam że świadczenie wychowawcze przysługuje na pierwsze dziecko, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 800 zł.
Co to znaczy Zaświadczenie dotyczące dochodu osiągniętego po roku bazowym- jak to rozumieć?
Wyczytałam ze rok bazowy to jest 2014. Nie rozumiem dlaczego skoro dziecko urodziło się w 2015 to dlaczego mam dostarczać dochód z 2014? Czy potrzebne są dane z 2014 roku aby nam zostało przyznane?
Poza tym na chwile obecna nie pracuje i skończył mi się zasiłek, wcześniej byłam na macierzyńskiemu.
Na te chwile spełniamy próg poniżej 800zł na głowę, ale jak trzeba podać dochód z 2014r to oboje z mężem pracowaliśmy i przekraczamy ten próg.
Wiec jak to jest?
Rok bazowy jest 2014, poniewaz wnioski były składane od 1.04.2016 a wtedy jeszcze nie kazdy podatnik rozliczył sie z US za rok 2015, wiec MOPS nie miał by jak sprawdzic.
Jednakże jesli sytuacja materialana rodziny uległa od roku 2014 zmianie to nalezy to uwzglednic we wniosku
Zmiana sytuacji materialnej to utrata lub uzyskanie dochodu
Utrata jest np strata pracy, uzyskaniem podjęcie nowej pracy
W Panstwa przypadku:
Pani rozumiem obecnie jest osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku. – wiecPani wszystkie dochody które miała od roku 2014 sa utracone ( trzeba to poswiadczyc swiadectwem ( swiadectwami) pracy, czy zaswiadczeniem z UP)
Czyli załozmy ze Pani dochód wynosi 0 zł
Mąż jesli pracuje od roku 2014 w tym samym miejscu to beda brane pod uwage jego dochody za ten własnie rok i dzielone na 3 osoby
Jezeli zmienił prace to musi przedstawic swiadectwo pracy oraz zaswiadczenie z aktualnej pracy za drugi miesiac. ( czyli to co Pani pisze: zaswiadczenie o uzyskanym dochodzie po roku bazowym) Wtedy podstawa do wyliczenia dochodu beda te konkretne zarobki z jednego miesiaca
Jezeli prace zmieniał 5 razy to pod uwage bedzie brana ostatnia aktualna- pozostałe sa utracone
Jezeli w trakcie pobierania swiadczenia Pani podejmie prace, nalezy to zgłosic i urzad przelicza od nowa
Witam,
“Mąż jeśli pracuje od roku 2014 w tym samym miejscu to będą brane pod uwagę jego dochody za ten właśnie rok i dzielone na 3 osoby”
Ale to tylko za 2014 r? ( jakie dokumenty będzie musiał dostarczyć?
i co w przypadku jeśli w 2014 r. zarabiał mniej niż 2016? – bo jak by wziąć dochody za 2016 r, – to po podziale na 3 przekroczymy wtedy dochód o 30 zł
Jezeli stosunek pracy trwa nieprzerwanie od 2014 r w jednym zakładzie pracy, to pit meza za rok 2014
Jezeli od tego czasu dostal podwyzke, nie ma to wpływu na obecny okres zasiłkowy.
Jezeli jednak doszło do sytuacji w której dostał swiadectwo pracy, bo np skonczyla mu sie umowa, pracodawca wystawił świadectwo pracy, a nastepnie podpisał z męzem kolejna umowe to wtedy pod uwage bedzie brany tylko i wyłacznie dochód za drugi przepracowany miesiac