Zmiana wysokości dochodów 2014-2015

Właściwie mam dwa pytania:

1. Mąż prowadzi działalność gosp. Ja pracuję – minimalne wynagrodzenie. Po obliczeniu dochodów z 2014r. nieznacznie przekraczamy kryterium dochodowe. Jednak w 2015r. dochód męża z tytułu prow.dział.gosp jest niższy niż w 2014 i to dawałoby nam szansę na 500zł na starsze dziecko – czy taka zmiana dochodów ma znaczenie?
  2. Co się dzieje w przypadku gdy matka będąca w separacji i wychowująca 1 dziecko w 2014r. miała łączne dochody o wysokości która dawałaby jej możliwość z korzystania z 500zł na dziecko a w 2015 jej dochody powiększyły się o alimenty wypłacane z funduszu alimentacyjnego (mąż przestał płacić) i w związku z tym w 2015r jej łączne dochody przekraczają 800zł/os. Czy musi złożyć jakiś załącznik do wniosku w którym oświadczy iż w 2015 dochody w jej rodzinie są wyższa niż w 2015?
Praktykant Dodał pytanie w 6 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Gdyby ktoś był zainteresowany odpowiedziami na powyższe pytania to mam już wiadomości z infolinii a więc dzielę się:

1. Rokiem bazowym jest 2014 jednak do wniosku należy dołączyć odręcznie napisane oświadczenie o KAŻDEJ zmianie wysokości dochodów dotyczącej roku 2015. A zatem jest szansa że w sytuacji kiedy dochód męża prowadzącego działalność gospodarczą w 2015r był niższy niż w 2014 to w związku z tym dochód liczony na osobę jest < niż 800zł i 500zł na pierwsze dziecko będzie sprawą realną
    2. Jeśli dochód w 2015 zwiększył się w stosunku do 2014r na tyle że  jego wysokość przekroczy 800zł na osobę – nie ma podstaw do przyznania 500zł/dziecko, mimo, że to 2014 jest rokiem bazowym.
    Praktykant Odpowiedział w 6 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

niestety musze poprawić Panią Dorotę. Jeżeli na chwilę obecną jest to samo zatrudnienie/działalność co w 2014 r. to bierze się dochód z roku bazowego-2014, mimo że jest wyższy..

Konsultant Odpowiedział w 6 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Też mnie zdziwiło to co usłyszałam na infolinii. Byłam przekonana, że tak jest bo wszędzie czytałam, że utracony dochód jest wówczas gdy tracimy pracę/ zawieszamy lub kończymy prowadzenie działalności.  Czyżby Infolinia Programu “Rodzina 500 plus” (22 695 71 22) – posiadała nieprawdziwe informacje?

Praktykant Odpowiedział w 7 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania