Zwrot 500+

Witam. Do 25 maja 2016 roku mąż miał umowę o pracę. Po ustaniu zatrudnienia pobierał zasiłek chorobowy płatny 80 % do 25 sierpnia 2016 roku a następnie zasiłek rehabilitacyjny płatny 90 % przez 3 miesiące i 75% przez 9 miesięcy .Zasiłki te były płacone przez ZUS.  Składając wniosek na 500 + w 2017 roku jeszcze raz przeliczyli dochody za 2016 rok i stwierdzili że zasiłek chorobowy do dochód utracony a zasiłek rehabilitacyjny uzyskany. Po przeliczeniu dochodu okazało się że mój dochód przekroczył o kwotę 26 zł i musze oddać 500 + w wysokości 5.000 zł. Jak to jest liczone jeśli nawet po tych 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego płatnego w 90 % następny był wypłacany w 75% i przecież dochód wtedy nie przekraczał.  Czy tak to działa?  W GOPS stwierdzili że nie zgłosiłam zmiany. Owszem może i tak ale dla minie nie była to diametralna zmiana z  80 % na 90 % . Rozumiem gdyby mąż zmienił pracę na lepiej płatną.

Praktykant Dodał pytanie w 23 października 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

ja musze tez odddać..Nie wiem jeszcze ile ale tez nie poinformowalam urzedu o podjeciu pracy

Konsultant Odpowiedział w 4 listopada 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania