Zwrot 500+ do urzędu .

Witam .Ja niestety muszę zwrócić wypłacone mi od kwietnia do września świadczenie  500+ .Gdyż nie zostałam poinformowana, że muszę do wniosku dołączyć wyrok sądu o zasądzonych alimentach .Ja we wniosku podałam ile faktycznie otrzymałam alimentów Jest to dużo niższa kwota niż zasądzona .Urząd twierdzi, że jest to mój błąd i naliczają mi odsetki od wypłaconej sumy .Jak mogę się odwołać lub czy jest możliwość umorzenia tego długu i jeśli tak to gdzie się udać z takim wnioskiem ?

Praktykant Dodał pytanie w 28 września 2016 w kategorii AKTUALNOŚCI.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)

Czemu były partner nie płaci kwoty orzeczonej przez sad? Toczy sie jakieś postępowanie w tej sprawie u komornika? Jesli tak to ten argument mozna wykorzystać w odwołaniu jako dowód ze nie otrzymywała Pani całych alimentów . Natomiast jesli niższe alimenty otrzymuje Pani na zasadzie jakieś umowy tylko miedzy Pania a ojcem dziecka to obawiam sie ze odwołanie nic nie da.

Profesor Odpowiedział w 29 września 2016.
    Dodaj komentarz

od 2008 r  do 2015 r .nie mogłam  zdobyć byłego partnera  adresu zamieszkania ,ponieważ ukrywał się na terenie Wielkiej Brytanii.Dlatego nie mogłam udać się z tą sprawą do komornika . Płacił alimenty bardzo nie regularnie .

Praktykant Odpowiedział w 29 września 2016.
    Dodaj komentarz

jesli ma Pani jakies potwierdzenia wplat, to mozna sie tym podeprzec. Jezeli nie ma Pani zadnych dokumentów potwierdzajcych ile PANI  dostawala, albo ze Pani go poszukiwała..to trudno bedzie udowodnic

Ekspert Odpowiedział w 29 września 2016.
    Dodaj komentarz

Potwierdzenia wpłat mam ,ale pani w urzędzie nie chciała ich brać pod uwagę .Nie dołączyła ich do dokumentów .

Potwierdzenia ,że go szukałam z sądu niestety nie mam .  Więc rozumiem ,że  nie mam szans na umorzenie tego długu ,będę musiała zwrócić z odsetkami ?

Praktykant Odpowiedział w 29 września 2016.
    Dodaj komentarz

Nie biorą pod uwagę potwierdzenia wpłat bo zakładaja pewnie ze były partner rownoczesnie mógł cześć płacić przelewem, cześć do ręki. Jesli sporawa nie toczy sie u komornika to głównym dowodem dla nich jest wyrok sadu.  Niestety takie mamy prawo, urzędnik nie moze uwierzyć na słowo. Odwołać sie zawsze mozna ale czy to cos da? Szczerze mówiąc watpię 🙁

Profesor Odpowiedział w 30 września 2016.
    Dodaj komentarz

Tak jak napisała Katarzyna1985.

Ekspert Odpowiedział w 30 września 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedzi .

Praktykant Odpowiedział w 30 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania