Zwrot 500 zł napierwsze dziecko
Witam. W okresie 2016/2017 pobierałem świadczenia na troje dzieci. Żona poszła do pracy w maju 2016 roku, a syn miał orzeczenie przyznane do sierpnia 2016. Teraz mam zwracać pieniądze na pierwsze dziecko bo podobno przekroczyłem kryterium dochodowe. Dlaczego dochód z 2016 jest brany pod uwagę jeżeli rokiem bazowym był rok 2014.
Proszę przeczytać decyzję na podstawie której przyznano Państwu świadczenie. Zobowiązuje ona do zgłaszania każdej zmiany dochodów. Rokiem bazowym był 2015 ale z uwzględnieniem utraty/uzyskania dochodu w całym okresie rozrachunkowym. Podjęcie pracy jest dochodem uzyskanym i należało to zgłosić do mopsu. Świadczenie byłoby wstrzymane ale przynajmniej nie trzeba by było niczego zwracać,
Dokładnie. Aktualna poprawę sytuacji majątkowej zawsze należy zgłaszać.
Dobrze zapomniałem, tylko teraz dochody żony od czerwca 2016 roku zostaną przeliczone na nowo. A składając wniosek na 2017/18 te dochody również będą liczone. To znaczy mają być doliczone do poprzedniego i obecnego okresu rozliczeniowego?
Nie rozumiem tego.
Pozdrawiam
Podjecie pracy przez żonę ma wpływ zarówno na stary okres rozliczeniowy jak i na nowy. Bo jest dochodem uzyskanym w przypadku starego okresu rozrachunkowego a w przypadku nowego okresu brany już jakby z automatu bo dotyczy 2016. Takie są efekty jak się nie czyta decyzji. Jak byk jest napisane że świadczeniobiorca ma obowiązek zgłaszać zmiany dochodów.