Zwrot 500 zł napierwsze dziecko

Witam.  W okresie 2016/2017 pobierałem  świadczenia na troje dzieci.  Żona poszła do pracy w maju 2016 roku, a syn miał orzeczenie przyznane do sierpnia 2016. Teraz mam zwracać pieniądze na pierwsze dziecko bo podobno przekroczyłem kryterium dochodowe. Dlaczego dochód z 2016 jest brany pod uwagę jeżeli rokiem bazowym był rok 2014.

Praktykant Dodał pytanie w 30 września 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Proszę przeczytać decyzję na podstawie której przyznano Państwu świadczenie. Zobowiązuje ona do zgłaszania każdej zmiany dochodów. Rokiem bazowym był 2015 ale z uwzględnieniem utraty/uzyskania dochodu w całym okresie rozrachunkowym. Podjęcie pracy jest dochodem uzyskanym i należało to zgłosić do mopsu. Świadczenie byłoby wstrzymane ale przynajmniej nie trzeba by było niczego zwracać,

Profesor Odpowiedział w 30 września 2017.
    Dodaj komentarz

Dokładnie. Aktualna poprawę sytuacji majątkowej zawsze należy zgłaszać.

Doradca Odpowiedział w 1 października 2017.
    Dodaj komentarz

Dobrze zapomniałem, tylko teraz dochody żony od czerwca 2016 roku zostaną przeliczone na nowo. A składając wniosek na 2017/18 te dochody również będą liczone. To znaczy mają być doliczone do poprzedniego i obecnego okresu rozliczeniowego?

Nie rozumiem tego.

Pozdrawiam

Praktykant Odpowiedział w 2 października 2017.
    Dodaj komentarz

Podjecie pracy przez żonę ma wpływ zarówno na stary okres rozliczeniowy jak i na nowy. Bo jest dochodem uzyskanym w przypadku starego okresu rozrachunkowego a w przypadku nowego okresu brany już jakby z automatu bo dotyczy 2016.  Takie są efekty jak się nie czyta decyzji. Jak byk jest napisane że świadczeniobiorca ma obowiązek zgłaszać zmiany dochodów.

Profesor Odpowiedział w 3 października 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania